Vad ska vi göra med all fri-tid den här gången?

Vi har redan varit med om ett paradigmskifte i teknik tidigare. Effekten av det blev två heltidsarbetande föräldrar som älskar att spendera pengar. Hur tar vi hand om tiden den här gången? Kan vi göra det smartare och mer hållbart för både oss själva och planeten.

Jag lyssnade på Hans Rosling vinterprat från 2015. Han berättade om två unga tjejer som under sin utbildning fått övernatta hos en familj i den fattiga delen av Afrika, den delen där de inte har några hushållshjälpmedel överhuvudtaget, inget rinannde vatten eller spis. De fick vakna på morgonen och hämta vatten, bära ved, ordna med frukost och annat hushållsarbete. De konstaterade att det tar en heltid i anspråk att ta hand om hemmet och det är kvinnan som är hemma.

Vilket pradigmskifte vi varit med om de sista 100 åren. Jämför gammelmormors situation med vår idag. Idag har vi rinnande vatten, avlopp, varmt vatten i kranen, varmt hus utan att behöva hugga ved. En spis som startar då vi trycker på knappen. Kylskåp och frys, micro, robotdammsugare, mixer, matberederare, diskmaskin, tvättmaskin osv.

Tänk vad mycket fri-tid vi fick, eller borde ha fått!? Fantastiskt! Men vad gjorde vi med tiden? Jo vi skyndade oss raskt ut, båda föräldrarna samtidigt, för att jobba så vi kan köpa massor av nya saker hela tiden, nya kläder, möbler, tapeter, bil och resa måste vi ju, minst två gånger per år. En sommarresa och en vinterresa. Varför tänkte ingen tanken att woaw nu kan vi jobba halvtid båda två istället?

Vi står nu inför nästa paradigmskifte där robotorna står inför dörren. Nu får vi chansen igen! Chansen till ännu mer fri-tid. Vad gör vi med den tiden den här gången? Har vi lärt oss något från vår tidigare erfarenhet? Ska vi klamra oss fast vid tanken ”att vi är det vi jobbar med” eller ”att vi är det vi äger”. Blir vi livrädda inför fri-tid? Tom tid, helt egen tid som kräver att du tar reda på vem du är och vad du gillar att göra.

Det är inte lätt, jag ramlar i fällan av att köpa nya saker som jag egentligen inte behöver. Jag konsumerar mer än vad planeten tål. Men jag vill verkligen bli bättre.

Vad skulle du göra om du bara behövde jobba halvtid eller kanske inte jobba alls? Var skulle du bo och vad skulle du göra om dagarna? Ser du det som en möjlighet eller blir du rädd?

Ps. Jordklotet klarar av ett ton skräp per människa och år, i Sverige belastar varje individ jordklotet med 10 ton skräp. Tänk om vi kan slå två flugor i en smäll. Ta hand om oss själva och våra medmänniskor samtidigt som vi tar hand om moder Jord.

comments powered by Disqus