Uppgång/UNT 9 mars 2019

UNT visar vägen och inspirerar genom att lyfta fram goda exempel!

När jag idag läser lördagens UNT blir jag så stolt över att vara Uppsalabo. Engagemang, krafttag, inspiration och hopp. Den ena artikeln efter den andra, avlöser varandra i en vilja om att visa vägen hur vi kan nå de 17 Globala målen tillsammans.

UNT rapporterar om Uppsala kommuns Klimatvecka som drar igång den 26 mars. Den riktar sig till både privatpersoner, organisationer, föreningar och företag. Så härligt att Uppsala tar nästa steg för att behålla platsen som Världens mest hållbara stad.
Jag läser vidare om Svalnas app som ska hjälpa oss att mäta våra egna utsläpp såväl som privatperson, grupp, företag och samhälle. Vi är många som väntat på något som kan hjälpa oss att mäta och synliggöra våra klimatavtryck, nu börjar det bli verklighet.
I Knivsta ska kyrkan klimatfasta till påsk och klimatsmart bussbjässe presenteras. Varje fredag kl 15-17 klimatstrejkar Uppsala vid Forumtorget i Greta Thunbergs anda och UNT har startat serien ”Rädda klimatet” som ska lyfta fram goda exempel som inspirerar, samt lyssna på vad vi läsare och uppsalabor tycker.

När jag ser ett så stort kraftfullt engagemang blomma upp i samhället känner jag mig hoppfull inför framtiden och är helt säker på att vi kommer att lyckas vända utvecklingen.
Men vi behöver se helheten och inte bara rädda världen från ett klimathot. Först snöade vi in på plastpåsar, sedan var det kött och nu är det flygresor. Världen är inte så enkel, det finns inga enkla snabba lösningar, för allt hänger ihop som ett stort holistiskt pussel. Och jag hoppas att vi med samma engagemang vill förändra världen genom att nå de 17 Globala målen som även inkluderar mänskliga rättigheter. Vi behöver kämpa lika hårt mot extrem fattigdom, orättvisor, ojämlikhet och krig.

Johan Rudströms ledare som handlar om sexhandel är ett gott exempel på varför vi behöver kämpa för mänskliga rättigheter. Artikeln som berättar om100-tals människor som tågade mot våld är även det ett gott exempel på hur vi behöver kämpa för att få en trygg stad.

Att vi fortfarande har för få kvinnor i styrelser och en ojämnställd sponsring är även de viktiga saker vi behöver förändra för att vi ska få leva i en rättvis, jämlik, fredlig värld helt fri från fattigdom och klimathot.

Jag är så stolt över att få bjuda in till Den goda varumärkesfrukosten tillsammans med UNT och deras chefredaktör Kalle Sandhammar. Vill du också vara en del av den samhällsförändring vi behöver genomföra är du varmt välkommen till Den goda varumärkesfrukosten den 10 april.

comments powered by Disqus