God Jul och Gott Nytt År 2020

5 tankar om tid

Jag har grubblat över begreppet tid ända sedan jag var liten och förundrats över hur en och samma timme kan te sig så olika. När jag väntade på jultomten som barn, var en timme en evighet och när jag stressar runt idag för att hinna med allt, är en timme som en sekund.

Det här året har verkligen varit en märklig tid. Jag har aldrig tidigare i mitt liv upplevt en situation där vårt land behövt hantera en större kris och under året har jag lagt märke till hur det påverkat vårt samhälle, våra företag men även hur det påverkat hela mig.

Tiden har gått alldeles för fort på jobbet då jag ägnat mycket tid till att kunna ställa om alla föreläsningar, utbildningar workshops och hela Uppsala:2030 till ett helt digitalt format. Medan privatlivet har lugnat ned sig rejält. Och rätt som det är, har jag fått mer tid att reflektera och tänka nya tankar.

Vill du tänka 5 tankar om tid tillsammans med mig?
#1: Tid är kanske den enda helt jämlika resurs vi har, det vill säga 24 timmar per dygn. Något jag funderat mycket över är vilket ansvar jag har för mina 24 timmar per dygn. Vad tänker du om det?

#2: Kan vi spara tid? Vad är det som får oss att tro att om vi stressar lite till idag så kommer vi få mer tid över imorgon? Hur förhåller du dig till det?

#3: Har du tänkt på att ibland när vi verkligen vill ge ett gott argument för att säga nej gör vi det genom att säga ”jag har tyvärr inte tid”. Och när vi sedan beskriver hur stressig vår tillvaro är så antar vi att alla förstår tyngden i vårt argument ”jag har inte tid”. Jag gör det ofta själv utan att reflektera över om mitt svar är rimligt eller inte, bara för att jag är för stressad. Hur brukar du göra?

#4: Att göra samma saker som vi brukar göra fast på ett mer hållbart, smartare sätt tar som oftast inte längre tid. Men vi behöver först en ställtid för att börja göra annorlunda. Sedan blir den löpande tiden mer effektiv. Vad är det som gör att vi inte väljer att investera i ställtiden? Under Corona hade vi plötsligt tid att ställa om totalt, vad berodde det på?

#5: När man engagerar sig i något som har ett högre syfte som bidrar till något gott för andra, inom ramen för sin kärnverksamhet, tenderar det att skapa lust och energi. Och vii mår bättre. Vad är det värt i jämförelse med tid, en timme full av energi och lust, jämfört med en timme full av stress?

Hoppas du PGEgY2xhc3MgPSAibF9tYWlsIGxfbmV3X3dpbmRvdyIgaHJlZj0ibWFpbHRvOnBpYUA1dnRpbGw1cC5zZT9zdWJqZWN0PTUgdGFua2FyIG9tIHRpZCIgdGFyZ2V0PV9ibGFuaz5ow7ZyIGF2IGRpZzwvYT4= och berättar hur dina reflektioner går via mail. Jag ser verkligen fram emot dina svar när jag kommer tillbaks:-)

God jul och Gott Nytt År
önskar
Pia